Naścienna lub sztorcowa, z chromowanej stali lub z powłoką granitową, z jednym, a może z dwoma uchwytami?
Różnorodność dostępnych opcji sprawia, że obecnie zakup odpowiedniej baterii kuchennej wcale nie jest taki prosty. Co więcej, zamontowanie modelu niespełniającego naszych oczekiwań może znacząco zaburzyć zarówno harmonię, jak i funkcjonalność pomieszczenia oraz utrudnić m.in. przygotowywanie posiłków. Czym więc kierować się wybierając baterię kuchenną i na co się zdecydować?
Przede wszystkim funkcjonalność
Kuchnia jest pomieszczeniem, które spełnia bardzo ważną rolę w każdym domu. Z tego względu, dobierając wyposażenie musimy pamiętać o tym, aby było ono przede wszystkim praktyczne, wygodne w użyciu i wykonane z wysokiej jakości materiałów odpornych na działanie niekorzystnych czynników, np. ze stali szlachetnej, mosiądzu, granitu, ceramiki. Rozważając zakup baterii kuchennej możemy wybierać spośród modeli:
- z jednym lub dwoma uchwytami – przy czym modele jednouchwytowe są nowocześniejsze i pozwalają zmniejszyć zużycie wody,
- naściennych lub stojących - których wybór determinowany jest sposobem wyprowadzenia przyłącza,
- obrotowych, wyciąganych, sprężynowych, składanych oraz nieruchomych – dobieranych do typu zlewozmywaka (jedno lub dwukomorowego) oraz jego lokalizacji (wyspa, okno),
- z wysoką (w kształcie litery C lub U) oraz niską wylewką.
Wzornictwo – aspekt nie do pominięcia
Wybierając wyposażenie do nowego domu lub decydując się na wymianę dotychczasowej baterii kuchennej, nie wolno oczywiście pominąć kwestii estetyki wykonania baterii i jej dopasowania do charakteru pomieszczenia. Obecnie na rynku dostępne są zarówno klasyczne, nowoczesne modele ze stali chromowanej polerowanej na wysoki połysk lub z wykończeniem satynowym, jak i w innych kolorach - złotym, miedzianym, białym czy też czarnym, które świetnie uzupełniają aranżacje w stylu retro. Niesłabnącą popularnością cieszą się również modele granitowe, z powłoką w przyjemnych dla oka, naturalnych odcieniach beżu czy szarości.